Depressiecijfers
Depressie is een belangrijk probleem in de samenleving. In Nederland krijgt bijna 20 % van de volwassenen ooit te maken met een depressie. Zo’n 550.000 volwassenen maken per jaar een depressieve periode door. Jaarlijks krijgen 136.000 volwassenen voor het eerst een depressie. Meer dan 150.000 mensen hebben een chronische depressie.
De helft van de mensen die een depressie hebben gehad, krijgen opnieuw een depressie. Na 2 depressies is de kans op terugval 70 % en na 3 depressies 90 %. Binnen de behandeling moet dan ook aandacht zijn voor preventie.
Wat is een depressie?
Er is sprake van een depressie als iemand meer dan twee weken een ongewone, aanhoudende sombere stemming heeft of verlies ervaart van interesse en plezier. Andere bijkomende klachten zijn: slaapproblemen, verminderde eetlust, vermoeidheid, concentratieproblemen, schuldgevoelens en gevoelens van waardeloosheid, gevoelens van wanhoop en vaak gedachten aan de dood. Angst komt vaak voor en genieten lukt niet meer. Meer informatie over depressies kun je vinden op www. depressie.org.
Soorten depressie (DSM-5):
- eenmalige depressie: een eerste episode
- recidiverende depressie: terugkerende periodes van depressies
- persisterende depressie ( dysthyme stoornis): milde chronische depressie. Duur is minimaal 2 jaar. De ziekte chronische depressie is vaak onbekend. Mensen met een chronische depressie houden zich vaak wel staande in de maatschappij, maar hun kwaliteit van leven is onder de maat door de altijd aanwezige somberheid. Vaak bestaat de sombere stemming al zo lang dat mensen geen gewone stemming meer kennen. Meer informatie over dysthyme stoornis kun je vinden op www.dysthymie.nl.
Verschil tussen mannen en vrouwen.
Bij vrouwen hangt het krijgen van een depressie vaak samen met het hebben van interpersoonlijke problemen. De kwaliteit van persoonlijke relaties is bij vrouwen belangrijk voor hun identiteit en eigenwaarde. Bij mannen zijn niet behaalde persoonlijke doelen (falen vs prestatie) en een verlaagde eigenwaarde voorspellend voor het ontstaan van een depressie. (Kendler en Gardner 2014)
http://www.ggznieuws.nl/home/zeven-tekenen-van-een-depressie-die-je-niet-moet-negeren/